Sidor

19 mars 2012

Egentid


Att få barn, att få bli mamma var och är en dröm som besannades och mina pojkar är verkligen mitt liv, min kärlek mitt allt.

Sen är inte livet som mamma/småbarnsförälder en dans på rosor som många vet och förstår.. Jag ska givetvis skatta mig lycklig som har friska barn och delar ansvaret med Tobbe, en minst lika delaktig förälder. Men det jag egentligen vill komma till är det här med 'egentid', något som jag har diskuterat privat och även lite på jobbet.

Vad är egentid för dig, har du (och din make/maka) det, hur ofta och sen, varför egentid?

Med våra svenssonjobb och tider så jobbar vi måndag-fredag 7-16 (typ) och sen är vi lediga på helgen- med barnen. Det finns många andra jobb som har annorlunda arbetstider, som kvällar, nätter, helger och deras vardag ser annorlunda ut. Dom kanske har en ledig dag mitt i veckan, och har dom då barnen på förskolan så har dom egentid.
När ska jag ha egentid? På lördag? Vilken förskola har öppet en lördag så jag kan lämna mina barn där för lite egentid?

Nu skulle jag aldrig göra det, men jag kan inte låta bli att undra hur vissa tänker, dom som måste ha egentid för att t.ex varva ner (jo det har jag hört som argument). Eller egentid= städa, shoppa, tvätta osv innan man hämtar barnen från förskolan. Sånt som "vi med svenssontider" får göra med barnen, alternativt en förälder "tar" barnen medan den andre gör måstena.

Nu är alla olika, med olika behov och förutsättningar, jag menar inte att förolämpa eller ge någon dåligt samvete men jag vet att många utnyttjar t.ex förskolan för "egen vinning". Och i min värld är det obegripligt, när barn för många är ett självvalt beslut, ett ansvar för livet. 

När jag var sjuk nu sist så var det första gången på 3,5 år som jag har varit helt ensam hemma, utan man, barn eller nån kompis. För självklart har jag också 'egentid' utan man och barn då jag träffar t.ex kompisar, eller att jag och mannen har barnvakt för att gå ut och äta osv. Men tid, för mig själv när barnen är på förskolan? Nej.
Och det är inte för att jag vill, ska eller är så himla duktig, utan för att jag väljer det. Dom är mina små skatter, små monster emellanåt, men fortfarande mina och den här tiden går så fort, dom är bara små en gång i livet.

Right here, right now

4 kommentarer:

isa sa...

egentid är ett begrepp som används i ett för stort sammanhang tycker jag själv. För mig betyder egentid följande: Kunan få gå på toaletten uatna att ha någon liten som drar i mina byxor innan jag ens har dragit ner dem. Att få möjligheten att sitat vid datorn en kväll i ett tyst sovande hus. Handla mat utan att behöva ta med mig en kundvagn och bara avsetta 5 min muter för att handla den där möjlkartonegen. Utan att stanan vid leksakserna eller köttdisken med sambon. Egentid och brist på den är helt beronde av vilken ansvarsfördelning man har och hur man lägger upp vardagen. Vissa föräldrar väljer att ta en halvtimme i lugn och ro för att handla innan dom hämtar barnen på dagis för att ha lite extra ork kvar. För att kunan ägna mer tid med barnen på hemma planet direkt efter dagis. Andra gör som dig gumman och mig och hämtar direkt tar med oss barnen och löser allt annat. Jag ser inegt rätt eller fel i nåt utav det. Funkar det för familjen så är det ju klockrent. Jag har själv inte möjligheten till barnvakt och eller vänner som kan ställa upp att leka med min ängel några timmar i kvartalet så att jag och martin kunde ha lite vuxen tid. Utan fanns det tid så var det antingen jag som fick mysa med ella eller martin och på sådansätt skapa egentid för en utav oss. De där med att ha barnavkt i bland är en lyx i mina ögon en lyx som många tar för givet och inte ser. Så att få hämta barnet en halvtimme senare en dag för att kunna ta en kaffa med sin sambo inna hämting är att skapa sig egentid tillsammans. Sånt behöver man alla hur man än lägger upp det!!! <3 Kram

Helena -Hemma hos oss sa...

Visst är det så att det finns inget rätt eller i fel i det här, som jag sa så har alla olika förutsättningar och alla familjer ser olika ut osv. Det handlar om livskvalitet, och något som är självklart för mig är inte det för en annan osv.
Och klart man inte ska ha dåligt samvete för att man hämtar en halvtimme/timme senare NÅN gång, jag kan ju slinka förbi en loppis på vägen hem ju!
Ett drastiskt exempel (från ett gammalt jobb inom förskolan) är t.ex en sommar då föräldrarna har semester, åker iväg för att sola och bada UTAN barnen som är på förskolan! SÅNT gör mig upprörd- har inte barnen rätt till semester med sina föräldrar, rätt till semester och ledighet från sina "jobb"?

Hem & Drömmar sa...

Hejsan Helena!
Visst tror jag som du att det finns barn som får vara på dagis många ggr för att föräldrarna är bekväma och vill ha sin egentid. Men de flesta sköter nog det hela snyggt.
När mina barn var små var vår egentid på kvällarna, vi har valt att lägga barnen tidigt och därmed fått gå upp väldigt tidigt på morgnarna men då fick vi ju mysa för oss själva och vårda vårt vuxenliv.
Min stora tjej var över tre år då hon sov borta första ggn, inget jag rekommenderar.
Sen vi fick lilltjejen har vi tagit minst en natt per år då vi åker bort och bor på hotell eller nåt.
Sen har ju jag jobbat skift och fått mycket egentid sedan vår stora tjej var fyra år. Men aldrig haft dem på dagis när jag varit ledig. Det var inte tillåtet när mina var små.
Ha de got, kram Ing-Britt

Barn & Inredning sa...

Detta ämnet är ganska laddat. Jag har ju samma jobb som du. Och vi tar ofta upp detta ämnet. Jag tror jag dör.
Först och främst är fsk inget ställe som man lämnar sina barn för att få egentid . Thats IT!!
En förskola är ett kompliment till hemmet då ens föräldrar är på sitt arbete. Dvs. Den tiden då föräldrarna jobbar. JAg blir helt galen. Vi är ingen barnpassning, vi driver faktiskt en versamhet.
Men man gör som man villl...och många gör också det.
Jag har dock vääääldigt svårt att förstå att man tog beslutet om att skaffa barn om man tror man ska få egentid bara sådär. Liksom det är ju ett val man gjorde då man beslöt sig för att behålla barnet.
JAg slulle aldrig få för mig att åka på semester utan mina barn. Barnen har också rätt till semester vi glömmer barnens rätt i samhället. Varför behöver vi vuxna alltid så mycket??

Egentid för oss är när barnen somnat. Eller om de leker med en kompis. Nu när våra barn börjar bli lite större. Kan vi lämna de hemma & vi kan gå och handla tillsamman själv. Innan det hade vi alla tre med oss i butikerna.
Jag kan ju inte gå och skafa tre ungar om jag tror att jag ska ha egentid. Den får vi ju skapa utifrån det vi har. Vi har INGEN passning till våra barn. Vi har tyvärr föräldrar som sällan ställer upp.Tyvärr.
Men jag och min man har valt att göra saker var för sig. Ex fikar jag med vän så är han hemma. Är han iväg, är jag hemma. Vår tid kommer liksom.

Men jag blir mest upprörd när fsk blir utnyttjad för föräldrarnas egentid. För då vet dom inte vad en fsk är.....

Egentligen skulle jag bara varit tyst här.....hihi

Kram kram på dig