Sidor

22 mars 2017

New York mars 2017


Jag (kallt första dagen här, runt nollgradigt) vid Flatiron Building, och Tobbe utanför shoppingcentret Macy's och så skymtar ni Empire State building i bakgrunden. De här låg jättenära vårt hotell, vi bodde på hotellet Nyma på 'Korea Way' mittemellan Midtown och Downtown. 


Times square som också låg i närheten av vårt hotell. Rätt häftigt att se kvällstid när alla dessa gigantiska reklamskyltar lyser upp staden! 


Självklart måste skolfröken stå bredvid en skolbuss :) 


Det blev mycket kaffe i farten- precis som newyorkborna. Mycket att se- mycket att gå. Enligt min stegräknare snittade vi minst 30000 steg varje dag- men vi ville inte åka tunnelbanan för vi ville inte missa nånting. Men taxi åkte vi iallafall till och från flygplatsen. 


Ground zero- ett av 'måstena' vi hade på listan. Mäktigt och stort. Hela området här är speciellt och ger eftertryck. 


Skyskrapornas stad, alltså alla dessa (höga) byggnader- vi fick nästan ont i nacken av allt "titta upp". Men vilken byggnad ville vi upp i då av alla som fanns att välja på? Det högsta såklart -så upp i One World trade center (Freedomtower). 102 våningar upp! Inga köer alls och inte så mycket folk, bra årstid för sådana här upplevelser.


Mat. Ja det blev mest hamburgare och liknande mat- vilket kändes mest rätt och gud så goda burgare jag har ätit!  Frukost ingick på vårt hotell men den var inte mycket att hurra för så vi åt frukost ute sen blev det bara en måltid efter det, vi orkade inte äta 3 mål om dagen- vi hann inte och vi stod oss länge på att äta sen lunch/tidig middag! Tyvärr blev det ingen mat på restaurangen Tobbe ville pga öppettiderna (vi skulle ha rekat in den tidigare såklart men men). 


Jag i ett snöigt Central Park- galet stort men mysig att strosa genom. 


Madison Square garden. Att uppleva en NHL-hockeymatch på plats- ja så häftigt. Atmosfären, folket, matchen, att dricka öl ur en plastmugg med sugrör- ja allt, så galet alltså. Bland det roligaste jag har gjort. New York rangers dock utan svenske målvakten Henrik Lundqvist som är skadad, men jag fick se en finsk i mål istället :) 


Empire State building- precis utanför vårt hotellfönster. 


Shopping. Det blev lite shoppat när vi var här men inte alls så mycket som jag hade tänkt/trott. För det är inte billigt här, jag skulle säga att det är snarlikt som hemma men visst, vissa fynd och reor finns. Och det är väl utanför stan, i diverse outlets där man kan göra riktiga kap har jag hört. Men lite kläder och skor till barnen köpte vi och ett och annat fyndade jag till mig själv. Bland annat en snygg Michael Kors väska som ligger i påsen på bilden ;) Förutom Macy's var vi in på Bloomingdales och Century 21 för att nämna några av affärerna. Tobbe var mest intresserad av de stora sportkedjornas butiker och gjorde några fynd han med. 


Grand central terminal. Fin byggnad i sig, med en massa matställen och shopping bara här. 


St. Patrick's day. Mycket grönt den här dagen (17 mars). 


Vi hade turen att vara här på St. Patrick's day, och se paraden längs 5th avenue. Mycket folk längs gatorna och mycket sång och marsch, men vi hade inte tid att se hela/allt men också en upplevelse. Typ som 17 mai i Norge. 


Igen, Empire state building. Vi utanför Chrysler building. 


Vi bodde på 17e våningen, pent house. Inget märkvärdigt hotell i sig men funktionellt och ok standard. Tyvärr var det rätt kallt ute när vi var här, mellan 0 till plus 11 grader hade vi, varmt i solen men ibland kalla vindar. Iallafall, längst upp på hotellet fanns denna rooftop bar och på en varm och solig dag är det nog rätt mysigt att hänga här. Det var öppet nu också när vi var här, och vi tog en öl vid 2 tillfällen här, sista dagen var det riktigt varmt att vi till och med kunde sitta här uppe/ute utan jacka :) 

Vi rörde oss mest mellan Midtown (Central Park) och neråt till längst ner på södra Manhattan, vi gick till/genom Meetpacking district, SoHo, Chelsea, Tribeca (här åt vi världens godaste hamburgare), Greenwich village, längs 5th ave, Madison ave, Broadway, massa olika parker mm. 

Vi gick på bio en kväll och såg filmen Logan. Vi delade på en stor popcorn och cola- herregud det var den största colan jag har druckit i plastmugg, jag kunde knappt greppa den med en hand! Vi tänkte först gå och se en Broadway föreställning men kön till biljetter var tok för lång så tyvärr hoppade vi det. Tips- fixa detta hemma innan resan!

Flygplatsen (JFK). Det stora minuset på resan var på flygplatsen när vi landade- det tog 3 timmar från att planet landade tills vi satt i en taxi på väg till hotellet! Köerna till passkontrollen var ooooolidiga och det tog sån tid vid varje kontroll! Fingeravtryck, tumavtryck, titta in i kamera, bläddra papper/pass mm. Och mitt i natten dessutom, snacka om att vi var trötta och möra efter det. 

Frihetsgudinnan såg vi bara på håll, från One World trade center på 102 våningen, men också på 'marknivå' när vi promenerade längst ner på södra Manhattan längs vattnet. 

New York- helt klart en stad värd att besöka, 5 dagar räckte bra tycker jag. Vi har sett bra mycket mer än det som nämnts här i inlägget men jag orkar inte rabbla upp alla byggnader/sevärdheter vi har sett- så jag har skrivit om höjdpunkterna. Staden bör nog upplevas när det är något varmare (men hey fyller jag i mars så fyller jag)-men här vill man nog inte strosa, shoppa och turista när det är för varmt heller. Jag kan tänka mig att våren (april-maj) är den bästa tidpunkten. Därav blev det t.ex inga båtturer, sen kan man ju uppleva staden via helikopter också om man vill men jag är fullt nöjd med att ha upplevt Manhattan by foot! Bra och sköna skor är att rekommendera! 

Inga kommentarer: